Organizasyon için DesignOps Uygulaması Oluşturma: Adım 2 DesignOps Değerinin Tanımlanması

Kemal Salih CARFİ
4 min readJan 22, 2024

“Organizasyon için DesignOps Uygulaması Oluşturma” serisinin ilk adımında, Problemlerin Araştırılması & Tespit Edilmesini ele aldık ve organizasyon içindeki tasarım süreçlerindeki zorlukları ve ihtiyaçları belirlemeye odaklandık. Şimdi ise, DesignOps uygulamasının değerini tanımlayarak, organizasyon içerisinde nasıl daha fazla etki yaratabileceğimizi ele alacağız. Serinin ilk yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

DesignOps’un Değerinin Tanımlanması

DesignOps’un organizasyon içerisindeki değerinin net bir şekilde tanımlanması, tasarım ekibi üyeleri, organizasyon yöneticileri ve diğer paydaşlar için önemli bir adımdır. Çünkü DesignOps, organizasyon hedefleriyle uyumlu bir şekilde tasarım süreçlerini ve operasyonlarını optimize eder. Bu sayede tasarım ekibinin eforu daha verimli bir şekilde yönetilir ve şirkete katma değer sağlanır.

Organizasyon için DesignOps uygulaması oluşturmanın ikinci adımında, DesignOps’un organizasyonun hedefleriyle nasıl ilişkilendirileceğini ve tasarım ekibinin nasıl destekleneceğini anlamak için; odaklanılan alanların belirlenmesi, değerin tanımlanması, sahiplik ve kaynakların belirlenmesi, paydaşlarla iletişim, değerin ölçümlenmesi aşamalarını takip etmeliyiz.

1. Odaklanılan Alanların Belirlenmesi

Organizasyon için DesignOps uygulamasının ikinci adımının ilk aşaması, odaklanılan alanların belirlenmesidir. Bu adımda, organizasyon içindeki tasarım süreçlerindeki, iş akışlarındaki zorluklar ve iyileştirme olanakları tespit edilir. Tasarım ekibinin karşılaştığı en büyük zorluklar ve iş akışlarında yaşanan aksamalar üzerine araştırmalar yapılır. Bu aşamada tasarım ekibi içinde yapılan anketler, paydaş görüşmeleri ve tasarım ekibi üyeleri ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler kullanılır. Bu verilerin analiziyle organizasyonun en önemli ve öncelikli tasarım operasyonu problemi belirlenir. Örneğin; tasarım süreçlerindeki verimsizlikler, tasarım için hazırlanan ister dökümanlarının yetersizliği, tasarım teslim sürelerinin uzunluğu veya paydaşlarla iletişimde yaşanan sorunlar problemlerden bazıları olabilir.

2. Değerin Tanımlanması

DesignOps uygulamasının ikinci adımında bir diğer önemli adım, DesignOps’un organizasyona sağlayacağı değeri net bir şekilde tanımlamaktır. Bu adımda, DesignOps’un organizasyonun hedefleriyle nasıl ilişkilendirileceği ve tasarım ekibinin bu hedefleri nasıl destekleyeceği belirlenir. DesignOps’un organizasyona katma değer sağlaması için hedefler belirlenir. Ancak bu hedeflerin ölçülebilir olması önemlidir. Değerin tanımlanması, organizasyon içerisindeki paydaşlar ve organizasyon yöneticileri tarafından, DesignOps çalışmalarının organizasyon başarısına nasıl somut katkılar sağlayacağının anlaşılması açısından önemlidir. Örneğin, tasarım süreçlerini daha verimli hale getirmek, tasarım ekibinin görsel üretim kalitesinin artırmak, B2B projeler için müşteri memnuniyetinde artış gibi hedefler, tanımlanan değerlerden birkaçı olabilir.

3. Sahiplik ve Kaynakların Belirlenmesi

Bu aşamada, DesignOps çalışmalarının başarıyla uygulanması için sorumluluk alanlarının ve sahiplik rollerinin netleştirilmesi önemlidir. DesignOps uygulaması için kimlerin sorumlu olacağı, mevcut ekip üyeleri arasından bir ekip mi kurulacağı ya da tamamen yeni bir ekip mi oluşturulacağı belirlenir. Ayrıca, DesignOps çalışmaları için gerekli kaynakların belirlenmesi ve tahsis edilmesi bu aşamada yapılır. Sahiplik ve kaynakların net bir şekilde belirlenmesi, DesignOps’un etkin bir şekilde uygulanmasını ve süreçlerin sağlıklı yönetilmesini sağlar. Örneğin tasarım teslim sürelerinin uzunluğu problemi tespit edilmiş, bu problem DesignOps değer tanımları arasına girerek “tasarım teslim sürelerinin kısaltılması” hedefi haline dönüşmüş olabilir. Bu durumda bu hedefin sahipliği tasarım ekibindeki bir product designer’a verilip, eforunun %30’unu bu işe ayırarak design systemin büyütülmesi ve componentlerin tüm ekiplerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde varyasyonlanması istenebilir.

4. Paydaşlarla İletişim

DesignOps uygulamasının başarılı olması için paydaşlarla etkili bir iletişim kurmak önemlidir. Paydaşlar, tasarım ekibiyle etkileşime geçen ve tasarım operasyonlarına dahil olan diğer ekiplerin üyeleridir. Paydaşlarla sürekli olarak etkileşim halinde olmak, DesignOps’un organizasyonun genel hedeflerine nasıl katkı sağlayacağının anlaşılmasını ve diğer ekiplerin DesignOps çalışmalarına destek vermesini kolaylaştırır. Örneğin B2B projeler için müşteri memnuniyetinde artışı kollektif bir amaçtır. Bu amaç doğrultusunda ürün ekibi, müşteri destek ekibi, satış ekibi gibi ekiplerle birlikte çalışmak gerekebilir.

5. Değerin Ölçümlenmesi

DesignOps uygulamasının etkinliğini değerlendirmek ve organizasyona sağladığı değeri ölçmek için metrikler ve performans göstergeleri belirlenmelidir. Bu adım, DesignOps çabalarının başarılarının objektif bir şekilde değerlendirilmesini ve gerekirse iyileştirilmesini sağlamak için önemlidir. Ölçümlenme, DesignOps’un organizasyon için ne kadar etkili olduğunun gösterilmesine ve çalışmaların sürekli olarak iyileştirilmesine olanak tanır. Örneğin, tasarım için hazırlanan ister dökümanlarının yeterli hale getirilmesi, tasarım teslim sürelerinin kısaltılması, paydaşlar ile sağlıklı iletişim kanalları sağlanması, B2B projeler için müşteri memnuniyetinde artışın sağlanması yönünde olumlu ölçümler sağlanması durumunda DesignOps’un değeri ve organizasyona sağladığı fayda somut olarak gösterilmiş olur.

Sonuç olarak, DesignOps’un organizasyon içerisinde net bir şekilde tanımlanması, çabalarınızın yöneticiler ve paydaşlar tarafından anlaşılmasını ve desteklenmesini kolaylaştırır. Organizasyonunuzun hedeflerine uygun bir şekilde tasarım süreçlerini optimize etmek ve tasarım ekibini desteklemek, DesignOps çalışmalarında daha büyük bir başarı elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu adımları takip ederek, DesignOps’u organizasyonunuzun DNA’sının bir parçası haline getirebilir ve hem organizasyon genelinde hem de tasarım ekibi özelinde uzun vadeli başarı için önemli bir avantaj elde edebilirsiniz.

Unutmayın, DesignOps bir dönüşüm süreci olabilir ve sürekli olarak iyileştirilmeye açık bir yapıda olmalıdır. Değişen ürün/müşteri ihtiyaçları, pazar koşulları ve teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurularak, DesignOps stratejisinin ve hedeflerinin yenilenmesi gerekebilir. Bu nedenle, DesignOps’un organizasyon için değerinin tanımlanması sürecinin bir dizi düzenli gözden geçirme ve geri bildirim almayı içermesi önemlidir. Bu sayede, DesignOps çabaları sürekli olarak organizasyonun ihtiyaçlarına ve hedeflerine uyum sağlayabilir ve başarıyı sürdürülebilir kılabilirsiniz.

🇬🇧 Bu yazıyı İngilizce okumak için tıklayınız.

--

--